Njet-spresso voor Sara Lee?

Is de claim van Nestlé wel zuivere koffie?Espresso_still_life

Sara Lee heeft het al zelf aan den lijve ondervonden. Je hebt een goed idee (Senseo) en vervolgens haalt de concurrentie je links en  rechts in met gelijksoortige pads. Nu kan ze een concurrent met gelijke munt terugbetalen.

Nestlé heeft de Nespresso uitgevonden en maakt vooral winst op de verkoop van de cupjes voor dit apparaat.  De hoogte van de prijs van deze cupjes nodigt de concurrentie ook uit om een goedkoper alternatief op de markt te brengen. Maar kan de concurrentie de cupjes zo maar namaken?

De vorm kan niet gemonopoliseerd worden en kan hier dan ook geen onderdeel van de eis van Nestlé zijn. Europees recht bepaald dat de concurrentie onderdelen of verbruiksmaterialen moet mogen maken of leveren, zolang het moet passen in het product. Dit noemen ze het ‘must fit’ principe. Dus zolang de concurrentie alleen een alternatief produceert dat past in de Nespresso-apparaten, overtreden zij geen wetten.

Wat is dan wel beschermd? Nestlé heeft een passende oplossing gevonden om een substantie te maken die lekkere verse koffie en koffievarianten oplevert. In de cupjes zelf zit dus  het vernuft en niet in de vorm. Het procedé om de inhoud van de cupjes te maken is het geheim van Nestlé en het Intellectuele eigendomsrecht hierop kan Nestlé handhaven.

De stelling van Nestlé is daarom ook verwonderlijk als zij meent dat concurrentie wordt toegejuicht, maar vervolgens meent dat het concurrerend product niet gebruikt mag worden in hun apparaten. Dit lijkt mij een duidelijk geval van ‘must-fit’ en helaas voor Nestlé kan zij de concurrentie hierin geen strobreed in de weg liggen. Verspilde energie.

Nestlé kan beter haar aandacht richten op het ontwikkelen van nog betere koffie en nieuwe lekkere koffievarianten, zodat de consument graag de cupjes van Nestlé koopt en de prijspremie voor lief neemt.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s